Acasă -> Ficțiune -> Cartea magică
3
comentariiE noapte. Noapte de sâmbătă. Noapte de vară. Deşi aerul este puţin mai rece decât era în timpul zilei, vara nu-şi uită menirea pe care-o are: aceea de a te toropi. Căldură afară, căldură în casă, căldură în mine.

Orologiul zăngăne încălzit de 12 ori. Este miezul nopţii. Căldura este obositoare, veioza mă oboseşte, eu sunt obosit. Dar nu vreau să dorm; de altfel nici nu pot, cearşaful mă arde.

Mă îndrept spre bibliotecă. Sute de cărţi stau îndesate aici şi aşteaptă. Aşteaptă o mână care să le cureţe de praf, aşteaptă o privire care să le citească, aşteaptă să le fie ascultată povestea.

Caut sectorul în care au rămas cărţi pe care încă nu le-am citit. Observ cărţi de toate mărimile, cu coperţi diferite. Unele noi, altele ale căror dată de editare se şterge în paginile îngălbenite, dorm bătrâneşte între coperţile de mătase cartonată.

Caut din priviri, caut un titlu, caut un autor. Găsesc o carte ruptă, veche, fără coperţi, ce acoperea una strălucitoare, plină de prospeţime. O aleg pe aceasta îndepărtând grăbit cartea veche. Aceasta cade de pe raft, dând naştere unui puf de praf înecăcios. Indiferent, încerc să plec, dar vălătucii de praf se materializează şi mă împiedică să plec. Aud apoi o voce înţeleaptă care mă strigă şi-mi spune:

- Citeşte-mă! Citeşte-mă! Nu te uita după coperţi şi autori, nu-ţi căuta reculegere şi regăsire în tot ce este nou; nu te identifica cu un modern imprevizibil, prietenesc, dar diabolic.

Şocat mă aplec spre carte. Chiar ea vorbise, chiar praful ei mă oprise să plec, chiar erau adevărate vorbele pe care mi le-a spus. Eram interesat să aflu mai mult. Ridic cu prudenţă cartea magică şi plec cu ea spre birou. O curăţ de praf, o aşez pe masă şi-i spun:

- Mai vorbeşte-mi, te rog!

Contrar aşteptărilor mele, cartea mă ceartă:

- Nu! Nu fi puturos! Nu te sfii să citeşti. Eu îţi voi vorbi doar atunci când literele or fi prea grele pentru ca gândurile să le poată descifra şi doar sunetele vor găsi o cale de-nţelegere spre mintea ta. Până atunci, citeşte!

Ruşinat parcă de rugămintea pe care am adresat-o cărţii mă aşez, deschid cartea şi încep să o citesc. Observ că titlul şi numele autorului nu sunt scrise pe nici o pagină, dar citesc mai departe, filă de filă, cuvânt cu cuvânt. Citesc atent, citesc absorbit, citesc îngândurat; citesc în cuvintele scrise cuvinte înţelese, înţeleg din fraze înţelesuri ascunse.

În paginile galbene întreţesute cu praf stau ascunse maxime pline de înţelepciune ale marilor popoare, marilor civilizaţii, marilor scriitori. Se ascund secrete de suflet, secrete de dragoste, secrete de viaţă.

Citesc cu interes, las timpul să zboare. Aflu astfel că tot ce contează este iubirea; ea poate da viaţă, ea poate da culoare, ea poate să dea suflet şi speranţă; iubirea însăşi este viaţa.

Iubirea este cea care rezistă chiar şi în faţa morţii; iubirea celui ce apune faţă de Creator, iubirea celor ce suferă faţă de cel eternizat.

Iubirea este singura care rezistă în faţa celui mai mare pericol: răul pe care-l poate face un om. După ani de agonie şi durere, iubirea este singura ce reuşeşte să vindece un suflet, să facă pace.

Schimbările spirituale pe care le suferă un om care iubeşte pot fi mai mari decât schimbarea produsă de apariţia unui munte în mijlocul unui ocean. Un om poate să îşi dezvolte suflet şi poate să simtă atunci când iubeşte. El poate alege supremul sacrificiu doar pentru a putea iubi sau pentru a-şi salva iubirea.

Citesc mai departe. mâna îmi urmăreşte privirea obosită şi parcă lecturez cu ajutorul degetelor.

Aflu că omul nu trebuie să se lase influenţat de lucruri rele, dar care îi oferă avantaje efemere; nu pactul cu diavolul este soluţia, nu trebuie aleasă calea spre un triumf necurat. Mai aflu apoi că faptele pe care un om le face relevă felul lui de-a fi. Viaţa este desăvârşită dacă o trăieşti nu doar pentru tine, ci dacă încerci să vindeci, să cureţi lumea de rele, dacă încerci să o aperi şi să o faci mai bună.

Ajung la ultimul cuvânt al ultimei pagini. Pleoapele mi se închid cu-n zgomot înăbuşit.

Prin vis aud 6 bătăi de orologiu. Prin somn observ că soarele începe să răsară. Prin piele refuz să mai simt căldura. Adorm. O voce de basm mai aud atunci prin care cartea îmi spune:

- Dormi. Odihneşte-ţi mintea ca să poată folosi peste câteva ore tot ceea ce ai citit. Nu uita: fă numai bine pentru cei din jurul tău şi nu fi indiferent. Iubeşte ca să poţi trăi, ajută chiar de-ar fi să mori. Luptă pentru ceea ce crezi şi visezi, crede în tine, în ceea ce simţi şi în Creator. Nu lăsa să-ţi fie învinse idealurile. Dormi.

 

***

Aşadar dragi cititori, ţineţi minte: nu judecaţi după înveliş, ci căutaţi să cunoaşteţi nucleul.

Ori de câte ori veţi găsi o carte fără titlu, fără autor, lipsită de coperţi, plină de praf şi îngălbenită-n pagini, să ştiţi ce ea este Cartea Magică.

 

original scris în 2003

Ți-a plăcut acest text? Dă-l mai departe!

Share | |

Trackback link:

http://blog.spunetiparerea.ro/trackback.php?artid=10
5

3 comentarii pentru Cartea magică

 • salve!
  postat de babutavesela la data de 12.05.2012, 11:08
  Mişto. Ar trebui pos în aplicaţie de ... toţi

 • Mai bine mai tarziu decat niciodata
  postat de FGH la data de 22.05.2012, 20:17
  Pentru mine, care citesc abia azi acest text, concluziile sunt edificatoare in ceea ce priveste autorul. Felicitari pentru ele, e o speranta in plus pentru viitorul comunitatii.

 • postat de thutat la data de 22.05.2012, 20:58
  Multumesc frumos pentru apreciere.
  Adevarul este ca foarte multe dintre textele publicate de mine pe acest blog sunt scrise in anii copilariei mele, mai ales versurile, multe dintre ele fiind scrise in jurul varstei de 7 ani, atunci cand am inceput sa scriu poezii.

  In noua versiune a site-ului care urmeaza sa fie publicata in saptamanile care urmeaza, textele mele vor fi mutate de pe blog pe expresialul meu (pt ca blogul sa ramana doar al Spunetiparerea.ro), iar pe expresial am sa mentionez data exacta a scrierii fiecarui text.

  Multumesc inca o data! happy

Spune-ți părerea despre Cartea magică!

Nume*
Email (dacă vrei să fii anunţat când apar comentarii noi)
Titlul comentariului
Comentariul tău

cod de validare
loader generează cod nou
Cod de validare*
Anunţă-mă când apar comentarii noi 

Trackbacks si pingbacks:

Niciun trackback nu a fost primit pentru acest articol.
Fii primul care posteaza un trackback catre acest articol!
TrackBack-linkul este: http://blog.spunetiparerea.ro/trackback.php?artid=10
Cele mai recente

Blogroll

Desene din expresialuri

Dark
postat de poseidon
la 16.06.2010, 14:26
Vaporul amorezaților 2
postat de thutat
la 05.04.2010, 00:01
Michael C. Hall (Dexter Morgan)
postat de AntonioLiviu
la 04.04.2012, 16:48
Rebela
postat de sorana
la 14.10.2011, 10:43
Fructăraie
postat de babutavesela
la 05.04.2010, 00:23
Hand
postat de AnaWasHere
la 13.02.2011, 19:03